BÉNÉTEAU CLUB NEDERLAND

De Toerzeilers melden sluiting doorvaart Windmolen parken Noordzee

De Toerzeilers melden sluiting doorvaart Windmolen parken Noordzee

Geplaatst op 19-04-2024  -  Categorie: Algemeen

Nu het zeilseizoen weer van start is gegaan en er naast oversteek tochten naar het Noorden ook tochten naar het westen worden gepland is het aan te raden om je goed in te lezen als je van plan bent om naar het Verenigd Koninkrijk te varen.

Tijdens een Webinar van De Toerzeilers is de huidige en toekomstige situatie over de doorvaart voor recreatie vaart inzichtelijk gemaakt. Met de komst van het Noordzee Akkoord (NZA) worden toekomstige windparken gesloten voor mede gebruik en is nu van kracht in de wet Nationaal Waterplan.

De stelling van De Toerzeilers: "Op wat kleine Windparken na is doorvaart niet meer toegestaan"

Actuele situatie

  • Alleen Amalia en Egmond aan Zee zijn nog open bij doorvaart onder het officiële beleid dat tijdens de pilotfase van toepassing was. De toekomst hiervan is onduidelijk
  • Luchterduinen is per 26/6 2023 gesloten, met name vanwege de omsluiting hiervan door Hollandse Kust Zuid, nu in aanbouw (en deels al afgesloten voor de scheepvaart). Gaat niet meer open.
  • Borssele is operationeel en alleen scheepvaart in corridor is toegelaten. Proef met medegebruik/passief vissen in voorbereiding in een van de kavels.
  • Gemini parken blijven gesloten

Er worden verschillende acties ondernomen om de doorvaart voor de recreatie als nog mogelijk te maken en gelijk te stellen met de landen om ons heen.

  • Windparken UK: open voor doorvaart
  • Windparken Duitsland: open voor doorvaart
  • Windparken Denemarken: open voor doorvaart

In het webinar is ook een idee gegeven hoe je tussen de windmolen parken heen kan navigeren.

screenshot-2024-04-19-at-09-12-08

rondom windpark Borssele

screenshot-2024-04-19-at-09-12-51

rondom windpark HKZ 

screenshot-2024-04-19-at-09-13-17

rondom windpark HKN

Het volledige webinar is voor leden van De Toerzeilers terug te vinden onder de overige video's van webinars op hun website. Wel eerst inloggen.